7 Mayıs 2014 Çarşamba

Zülfü Livaneli -Harem (Engereğin Gözü Kitabının Çizği Romana uyarlamasıdır )


Zülfü Livaneli
ENGEREĞİN GÖZÜ - HAREM
konusu
Haremağası Süleyman ise Habeşistan’dan koparılıp hadım edilerek saraya getirildiğinden beri onun en sadık kulu ve –iktidarsızlığına rağmen– Harem’in tek hâkimidir. Valide Sultan’ın iktidar hesaplarıyla oğlunu yeniden hapsettirmesi, ilişkileri iyice içinden çıkılmaz bir hale sokacaktır. 


HAREM (Çizgi Roman ) Yorumum



 Yeni Tutkum olan Çizgi Romanlara bir yenisini ekleyip Zülfü Livaneli -Harem kitabıyla devam ettim. 
İnanılmaz derecede keyifle okuduğum gerek görseller gerek konusunun beni çok etkilediği çizgi romanlardandı. Destek Yayınları'nın Çizgi roman olarak Zülfü Livaneli Eserlerinden birini seçmesi benim takdirimi kazanmış durumda. Gerek kalite gerekse illüstrasyon çizimler film tadındaydı desem azdır. 
Konusundan bahsetmek gerekirse ; Afrikalı Süleyman bir anda zorla ailesinden koparılıp Osmanlı'ya köle olarak satılmıştır.Kendi gibi küçük yaşta el konulan kızlar cariye olarak yollanılırken ; erkek çocuklar ise hadım ediliyorlardı. Kimisi bu süreçteki işkence , açlık , baskılara dayanamayıp hayatta kalamıyordu. Süleyman Ölümle çok küçük yaşta tanıştı.
Osmanlıya satıldıktan sonra hayatı bambaşka bir boyuta ulaştı. İlk önce Valide Sultanın gözü kulağıydı daha sonra iki kardeş arasındaki taht mücedalesinde küçük şehzadesinin koruyucusu ...
En Son ise Haremağası oldu.
Abisinin ölümüyle tahta çıkma sırası küçük şehzadenindi ancak yıllarca içinde bulunduğu ölüm korkusu onu acımasız bir İmparator yapmış ve zevki can almaya başlamıştı. Hareminden çıkmayan bir imparator olmuştu ...Bu durum Saray içerisinde tepki almasını sağlamaya başladığında Validesi her zaman ki kaderlerini çizer.

Oğlunu hapis eder ve minik şehzadeyi tahta çıkarır. Süleyman sultanına bağlılığı nedeniyle
vicdanını kaybetmiş bir haldedir. Tek düşüncesi Sultanını hayatta tutabilmek ...


Zevki insan öldüren Padişahın oğlunun da gözünün yaşına bakmayacağını düşünür ancak Sultan bu duruma sinirlenir. Cani bile olsa hiçbir BABA EVLADINA KIYAMAZ ! mesajını verir ve işte o sırada benimde gözyaşlarım gözlerimde birikir :( Günlerce tövbe eder Süleyman ve bir anda Sultanın serbest bırakılcagını duyar koşarak gider ki Sultan vazgeçmiştir hayatından ve Son Emirini verir. ! 

Not : Çizgi romanları hep itici bulmama rağmen en güzel yanlarını geç keşfetmişim ...


Defalarca sayısız kez okunabilir . Ara Ara bakılıp vay be denilebilir.
Film özleminiz bile giderilir. 
Tavsiye ederim . 
Bir yerden başlamalısınız:)





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder