1 Mayıs 2014 Perşembe

AGATHA CHRISTIE -CESETLER MERDİVENİ ... Sonunda özlediğim polisiye yazarıma kavuştum..




Kitap Arka Kapak Yazısı


Sabah saat yedide uyanan Bautryler kütüphanelerinde genç bir kadın cesediyle karşılaşırlar. Şık gece elbiseli kadının makyajı yüzüne gözüne bulaşmıştır. Peki bu kadın kimdi? Buraya nasıl gelmişti? Daha sonra terk edilmiş taşocağında bulunacak yanmış genç kız cesediyle bir bağlantısı var mıydı?Dedikodular başlamadan, saygıdeğer Bautryler bu esrarengiz olayı aydınlatması için Bayan Marple’ı davet ederler.






Cesetler Merdiveni Kitap Yorumum


En son ilkokul zamanlarımda Edebiyat öğretmenimin zorlamasıyla tanıştığım Agatha Christie beni kitaba bağlayan yazarlardan biri oldu.
Neden bu kadar ara verdiğimi bilmesem de iyiki geri kavuştum. Gerçekten Agatha okumayana polisiye okuru demem ben !

Kitabın konusuna hemen gelelimm ;

Ne olduğunu bilmeden uyuyan mutlu ve yaşlı Bautry çifti bir anda çalışanlarının çıglıkları ve ani uyandırılışlarıyla kütüphanedeki sarı saçı genç bir kız cesedine karşı şaşkın kalırlar. Bu durum Bay Bautry 'i mutsuz ederken eşinin tam bir polisiye meraklısı olması ise olay gizeminin içine sizi bir ayrı baktırıyor.

Polisler gelip baksalar bile Bautrylerin aile dostu yaşlı Miss Marple'den yardım isterler . Çünkü Miss Marple dedektiflik konusunda hislerinin kuvveti hiç bir zaman yanıltmamıştır. Yaşadığı köydeki cinayetleri birbirine benzeterek gizemleri çözmektedir.

Polisler bir sır gibi edindikleri bilgileri saklaması ve söylenenlere direk inanarak ettikleri hareket gizemin çözülmesini uzatmaktadır.


Peş peşe olan iki cinayet ...

Kütüphanedeki Sarışın cesetinin Ruby Keene adında bir dansöze ait olduğu tespit edilince Marple ; kızla yakın olan kişileri sorgulamaya başladı . Ruby'nin akrabası Josie'nin birşeyler karıştırdığı belli olsada tam anlamıyla netliğe kavuşamamıştı. 

Bay Jafferson ile Ruby arasındaki yakınlık üzerinde durulan sayfalarda ;kaza geçirip yürüyemeyen  yaşlı  Jafferson'un bile katil olabileceğini düşünmeden edemiyorsunuz .. Ancak şüpheliler arasında bir diğer kişiler ise  Jefferson' un kazada ölen evlatlarının eşleridir. Jefferson'un ölümü demek  Mirasın gelini ve damadına kalması demektir. Ancak yaşlı Jafferson'un Ruby'e olan ilgisi ise gelini ve damadını bu mirastan mahrum kalması demek olacaktır. Çünkü yaşlı Jefferson Ruby'i evlat edinmeye karar vermiştir.

Olaylar Ruby cinayet ve gizemini çözmekle geçerken aniden yanan bir arabadan çıkan genç bir kızın ceseti ise gizeme gizem katmaktadır . İki ceset iki farklı ölüm şekli ve birbirleriyle olan bağlantıları nedir ?

Soluksuz okuyabileceğiniz .. Gerçek anlamda Polisiyenin Kraliçesi diye anılan Agatha bu övgüyü sonuna kadar hak etmektedir.
Her kitabı bir ayrı olay her kitabı bir ayrı soluksuz okunacak nitelikte.

Şiddetle tavsiyemdir okumadan geçmeyin derim :)

Keyifli okumalar.

2 yorum:

  1. Cinayet Alfabesi'ni okumuştum ve beğenmiştim. Devamı da gelir artık. Teşekkürler. ^^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben tesekkur ederim . Agatha gerçekten ozlenilesi bir kalem :-) bol keyifli okumalar dilerim

      Sil